Já myslím, že chápu co chceš říct (:
Jo, taky jsem si všimla, že se symbolika dost opakuje... ono je to celkem běžné, to máš i ve všech kulturách je to samé často vyjádřeno jinak
Stačí jenom, jak je všude bůh války např. ale jenom se jmenuje jinak atd...
Mmmh - sakra některá slova jsou tak mezinárodní, že se mi je nechce používat
Slunce - nebo třeba jiskra/oheň přece přináší světlo do temnoty. Temnota je fajn - ale nesmí pohltit. I buddhisté používají pojem "osvícený". Je to takový ten ten nejvyšší stav mysli. Kdysi jsem díky stavebnímu materiálu zvaný luxfera přišla na to, co je lucifer (: to je přece světlonoš... lux a atd...
Lidé říkají světlo/jiskra ve tmách... Je to něco co tě vede ze srabu a ze všeho. Z temnoty vlastní mysli ne třeba té všeobecné.
Je to asi něco, čeho se můžeš chytit.
Nebyl to Prometheus, kdo přinesl lidem moudrost? A světlo? Tím druhým si fakt nejsem jistá. Začíná se mi všechno plést.
Arrows from the sun, they penetrate the human mind
Sophia is born when we catch one of theseA před dobou Osvícenství než přišla Industrial Revolution tak přece lidé věřili, že člověk ožívá tím, že Bůh způsobí nějakou jiskru - která zaktivuje u člověka život a rozum. Zní to kostrbatě, špatně se mi hledají slova.
A pak lidé upadli do deprese, protože už nebyla žádná "jiskra života" ale prostě biologie a rodiče. Lidé byli prostě jenom narozeni.
Když něco osvítí naší mysl - stáváme s moudrými - i když jenom třeba v určité oblasti. Nebo jenom na jednom stupni ze sta.
Tak jsem to vždycky vnímala... ale každý to bere jinak.
To je na tom to nejlepší - víc hlav, víc názorů.. a tak.